Ingredients:
- Telur (gred B/C) - 4 biji (pun smpan dlm freezer bg sjuk tau)
- Air sejuk dr peti ais - 50 ml
- Sponge Mix flour - 300 gm
- Minyak jagung - 50 ml
- Ovalette - 1 s/d teh
- Cheese Cheddar (simpan dlm freeze) - 1/2 ketul je, diparut
- Cheese Philadelphia (cream cheese) - 1/2 ketul jugak
- Susu pekat - 1/4 tin, atau kurang ckit lg
- Air sejuk + telur + ovalette - putar selama 3 minit dgn speed 5
- Masukkan sponge mix - pukul lg speed 5 smpai kembang
- Masukkan minyak jagung - pkul lg dgn 5 speed smpai kembang
- Then, adunan dibahagikan kepada 2 bahagian
- Bahagian pertama, bakar dalam tray saiz 8X8 pada suhu 180 degree selama 10 minit iaitu 7 minit api bawah n 3 minit api atas
- Siap baked, sejukkan n bkar bahagian kedua pula guna kaedah sama.
- Seterusnya, pukul Philadelphia Cheese + susu pekat - ratakan pada atas bahagian pertama.
- Ambil bahagian kedua dan letakkan atas bahagian pertama untuk dijadikan 2 lapisan. Baki cream cheese yang dipukul td ratakan pada lapisan atas kek.
- Finally, ambil cheddar cheese n parutkan atas kek
p/s : nnt i buat i letak gambar ek. apa kata u all pun cuba and kita share sesama. ok x?
nice, will get my wife to try it..takde foto ke??
ReplyDeleteDh hbs msuk perut kengkawan td. Nnt i try buat i letak gambar ek.
Delete